Familiereis Lapland Winter

Dag 1
Na aankomst in Kuusamo rijden we naar ons comfortabele en centraal gelegen hotel. Vandaag kun je zelf de omgeving verkennen en aan het begin van de avond staat het diner voor je klaar.

Dag 2 sledetocht met husky honden
Na het ontbijt bezoeken we een husky boerderij niet ver buiten Kuusamo. Hier krijgen we uitleg over de honden, de geschiedenis van sledehondentochten en over de manier waarop de honden worden voorbereid op het rennen van wedstrijden. Na de uitleg maken we zelf een mooie tocht in de natuur. Voortgetrokken door vier tot zes honden glijden we met een flinke vaart door de wildernis, door de bossen en langs bevroren meren. Bij terugkomst staat er in de traditionele Finse Kota koffie en thee voor je klaar. Een Kota is een soort ronde blokhut waar je rondom een warm vuur heerlijk kunt ontspannen met een warm drankje. In de namiddag rijden we in ongeveer een uur naar onze overnachtingsplaats in Hossa aan de Russische grens. Hier zullen we twee nachten verblijven in cabins, een soort bungalows voorzien van alle gemakken. Onze overnachtingsplaats ligt prachtig in de naaldwouden van de taiga aan de rand van een van de vele Finse meren.

Dag 3 op tradionele wijze door de bossen: langlaufen
We beginnen met een ontspannen ochtend waarin je alle tijd hebt om de omgeving te bekijken. Na de lunch en een les in het gebruik van de langlaufskies is het tijd voor wat actie. We binden de skies onder en gaan op pad. Ruim zesduizend jaar geleden bonden de eerste Scandinaviërs de skies al onder om in de wintermaanden gemakkelijker te kunnen jagen. Het dikke pak sneeuw maakte wandelen te zwaar en het wild hoorde je zo al van verre aankomen. Langlaufen was dus een snellere en stillere manier van voortbewegen. Tegenwoordig is langlaufen in Finland één van de meest beoefende sporten en voor veel Finnen de manier om te ontspannen in de natuur. We maken een prachtige tocht op de skies door een onontdekt gebied met vele routes. In dit gebied van Finland komen nog rendieren in het wild voor, dus als we geluk hebben komen we op onze tocht sporen tegen van deze indrukwekkende dieren. Als je de smaak te pakken hebt, kun je na de tocht in de natuur een andere route volgen en een iets zwaardere tocht maken waarbij het hoogteverschil wat groter is.

Dag 4 de natuur in op sneeuwschoenen
Sneeuwschoenen zijn eigenlijk geen schoenen, maar een soort tennisrackets onder je schoenen waardoor je gemakkelijker kunt wandelen in de sneeuw. Het is een bijzonder leuke manier van lopen door een winters landschap en helemaal niet moeilijk; na een paar stappen heb je het al door. We maken een wandeling door de uitgestrekte naaldwouden van de taiga. Het besneeuwde landschap van naaldbomen en bergheuvels biedt een prachtige aanblik. We lunchen, afhankelijk van het weer buiten rond het open vuur. Dan vervolgen we de wandeltocht naar onze overnachtingsplaats in Jatkonsalmi midden in de natuur. In deze idyllisch gelegen boshut of lodge slapen we in meerpersoonskamers met eenvoudige sanitaire voorzieningen. Buiten is niets dan stilte. In de bijbehorende sauna kun je bijkomen van de inspanningen van vandaag. De sauna is dé Finse manier van ontspannen. De oudste verhalen over het gebruik van sauna's gaan terug tot tweeduizend jaar geleden. Om warm te blijven werden in beschutte grotten in de bergen gloeiend hete stenen met water overgoten. De stoom die zo ontstond verwarmde de grot waardoor het dusdanig warm werd dat men de kleren kon uittrekken. In Finland zijn tegenwoordig meer dan anderhalf miljoen sauna's. De echte avonturiers kunnen na hun bezoek aan de sauna naar buiten gaan voor een duik in de sneeuw.

Dag 5 op sneeuwschoenen terug naar de bewoonde wereld
We laten de indrukwekkende plek midden in de Finse bossen achter ons en trekken verder op onze sneeuwschoenen. In de ongerepte bossen van Finland komt een bijzondere bewoner voor: de bruine beer. Jarenlang is men zo bang geweest voor de beer dat zelfs zijn naam niet mocht worden genoemd. Maar vrees niet: in de zomermaanden wordt de beer in het uiterste noorden af en toe gezien maar in de winter hoef je daar niet bang voor te zijn. Gelegen in een hol diep in de sneeuw houdt de beer een winterslaap waar hij pas in de lente uit ontwaakt. We wandelen vandaag via een mooie route terug naar de bewoonde wereld. We overnachten weer in Hossa.

Dag 6 bezoek rendierboerderij
Na het ontbijt bezoeken we een rendierboerderij. In het toendra landschap van Scandinavië komen deze indrukwekkende, maar schuwe dieren in grote kuddes voor. In het wild kom je ze dan ook niet vaak tegen. De legende wil dat de men werd aangevallen door een rendier waarna deze werd verbannen naar het binnenland om herhaling te voorkomen. Tegenwoordig worden de rendieren op boerderijen gehouden waar we van alles zullen leren over de manier van leven en de traditionele manier van vangen, per lasso. Dag 7 ontspannen dag in de sneeuw Vandaag hebben we geen programma, dus je kunt de dag naar eigen inzicht invullen. Trek bijvoorbeeld de sneeuwschoenen nogmaals aan en maak een fikse wandeling door de natuur. Wat je ook besluit te doen, sluit de reis in ieder geval in stijl af...in een Finse sauna.

Dag 8 vlucht van Kuusamo naar Amsterdam
In de loop van de ochtend rijden we naar de luchthaven voor de vlucht naar Amsterdam.

Waarom deze reis?
• Kleine groepen van maximaal 22 deelnemers
• Actieve reis door de natuur van het winterse Finland
• Op langlaufski's door de besneeuwde Finse wouden
• 2-daagse wandeltocht op sneeuwschoenen in de wildernis
• Spectaculaire huskysledetocht en bezoek aan een rendierboerderij
• Alle maaltijden inclusief
• Overnachting in een blokhut, in de Finse wildernis
• IJsvissen op de meren
• Kans om het noorderlicht te zien

De 7 zekerheden van Internoord Reizen:
  • ANVR en SGR lid
  • De beste prijs-kwaliteit
  • Altijd online bereikbaar
  • Niet meer wachten: werken op afspraak
  • Alleen reis-experts aan het werk
  • In nood gevallen 24/7 bereikbaar
  • Service met een Smile
Internoord Reizen
Oosterstraat 21
9711 NN Groningen
050-318 08 44
info@internoord.nl

Ma t/m Vr: 09:30 - 17:30
Za: 10:00 - 16:00
KVK: 02044954
BTW: NL819916663B01
Neem contact met ons op
Verzekerd op vakantie
Privacy statement ANVR Logo SGR Logo